SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tluszcze ilosc

Czy chodziło Ci o: "tłuszcze ilosc"?

  • Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 968 Data: 2022-12-28 14:25:36
  • Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1770 Data: 2020-10-07 09:22:17
  • Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2495 Data: 2020-10-17 10:32:27
  • Czy to, co jemy, ma wpływ na to, że możemy mieć problem z dochowaniem się potomstwa? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Co więcej, naukowcy dają nam jasne podpowiedzi, jak należy się odżywiać, aby wspomóc płodność, zarówno wśród pań, jak i panów. Jak bardzo powszechny jest problem z poczęciem dziecka?  Przecież wydaje się to być jednym z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4407 Data: 2021-08-26 19:11:30
  • Czy białko serwatkowe obniża trójglicerydy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1978 Data: 2022-02-24 07:19:14
  • Nasiona chia to bardzo ciekawy produkt, który skradł serca kulinarnym estetom. Są to niezwykle wdzięczne ziarenka, które pęcznieją pod wpływem wilgoci, pozwalając na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1165 Data: 2022-07-31 09:02:31
  • Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19017 Data: 2018-02-20 13:02:47
  • Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3343 Data: 2020-12-14 07:53:41
  • Budujemy formę na diecie wegańskiej - Energia, kalorie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety wegańskie zyskują z każdym tygodniem coraz większą popularność. Czy jest to uzasadnione? To raczej temat na osobny artykuł. A w tym chciałbym skupić się na kolejnym problemie, który może napotkać sportowiec przechodzący na dietę wegańską. Wpływ kalorii na układ odpornościowy sportowca Warto również podkreślić niebagatelny wpływ, jaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2172 Data: 2021-01-28 18:37:23
  • Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10386 Data: 2018-04-01 11:31:25
  • O witaminie K2 zrobiło się głośno, gdy na światło dzienne wyszła informacja dotycząca powszechnie występujących niedoborów witaminy D3. Suplementacja witaminą K2 posiada głównie znamiona wspomagające wykorzystanie witaminy D3, jako jej uzupełnienie w działaniu ukierunkowanym na resorpcję wapnia w organizmie człowieka. Czego możemy oczekiwać od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2398 Data: 2017-09-12 10:46:39
  • Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2425 Data: 2019-12-03 08:52:32
  • Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 805 Data: 2022-11-22 09:55:52
  • Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 720 Data: 2023-10-27 10:16:59
  • Suplementacja pozwala nie tylko na zwiększenie osiągów sportowca czy regeneracji powysiłkowej. Istnieją doniesienia mówiące o wpływie np. białka serwatkowego na glikemię (optymalizacja dostarczania węglowodanów dzięki wyrzutowi insuliny) czy wpływie węglowodanów na przygotowanie do wyścigu (np. kolarskiego, imprezy biegowej itd.). Nowe badanie  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1219 Data: 2022-01-08 12:59:26
  • Najczęściej alarm związany z płaskim brzuchem uruchamia się, gdy zbliża się ważne wydarzenie w naszym życiu i chcemy po prostu dobrze wyglądać. Niestety zazwyczaj budzimy się z decyzją zmian sylwetki za późno i szukamy wtedy "oryginalnych" rozwiązań, które nie zawsze idą w parze ze skutecznością i zdrowiem. Czy można uzyskać płaski brzuch w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 996 Data: 2023-02-24 07:26:26
  • NUTLOVE WHITE CHOCO RASPBERRY - Smakuje po prostu bosko!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sposobów na zastąpienie słodyczy produkowanych masowo i obfitujących w cukry i tłuszcze nasycone i / lub tłuszcze trans jest obecnie wiele. Dotyczy to zarówno gotowych produktów, jak i półproduktów, które dodawać można do deserów, ciast, lodów czy naleśników i innych potraw na słodko. Dobrym przykładem produktu, który jest doskonałym dodatkiem do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1212 Data: 2022-06-22 09:02:08
  • Termogeniki należą do grupy substancji, których celem jest wspieranie organizmu podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Ich zastosowanie ma na celu zwiększenie ciepłoty ciała, czyli podwyższenie poziomu termogenezy. Jednak czym właściwie jest termogeneza? Jaki związek ma z redukcją tłuszczu? Podsumowanie Termogeneza jest niezbędnym elementem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7310 Data: 2018-01-10 10:37:05
  • Rodzaj pokarmu, a ryzyko śmierci

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wbrew obiegowym opiniom, tzw. genetyka nie jest jedynym determinantem przeżywalności i ryzyka, na jakie jest narażona dana osoba. Nie można wszystkiego tłumaczyć posiadaniem tzw. „złych genów”. W jednym z badań wzięto pod uwagę wskaźniki umieralności z powodu raka piersi, prostaty, jajników i jelita grubego, pochodzące z lat 1978–1979 z ~26-30 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2465 Data: 2020-07-21 15:11:28
  • To chyba jedno z najbardziej kultowych zagadnień. Często powtarzane, ale jednocześnie równie często błędnie interpretowane, co prowadzi do powtarzalności pytań, które zadają młodzi adepci siłowni. Spróbujmy w najprostszych (i najkrótszych) słowach rozwiać nieco mitów związanych z białkiem, które często nie dają spać zarówno młodym osobom, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4634 Data: 2021-10-26 20:14:08